Vaszarys tanulók a Szepesség természeti csodáinak nyomában

Iskolánk hetedik évfolyamos tanulói 4 napos felvidéki kiránduláson vehettek részt 2019 októberének első  és második hetében a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.  által kiírt Határtalanul pályázat keretében. Az évfolyam különösen nagy létszámú, ezért két külön időpontban, két egymást követő héten látogathattak el diákjaink a Felvidék gyönyörű tájaira, településeire.

A sikeres pályázatok a Szepesség természeti csodái és Szepesség természeti csodái nyomában címet kapták.

Mint ismeretes, a pályázat célja, hogy tanulóink megismerjék a határainkon túl élő magyarság helyzetét, életét, a történelmi Magyarország kulturális értékeit, kiemelten a gótikus és reneszánsz emlékeket, természeti kincseket, amelyekben a Felvidék különösen gazdag. A tanulmányi kirándulás lehetőséget teremt a határon túli magyarság, valamint a nemzeti és kulturális értékek megismerésére. Erősödik a tanulók nemzettudata, az összetartozás érzése. Bővül tárgyi tudásuk, fejlődnek kompetenciáik.

A pályázatban vállalt programok mentén építettük fel utazásainkat, amelyek előkészítése az út előtt zajlott iskolánkban. Rendhagyó történelemórákon ismerték meg a tanulók a külhoni magyarság helyzetét, a történelmi okokat, amelyek magyarázzák, miért élnek nagy számban határainkon kívül magyar nemzetiségű emberek a környező országokban. Földrajzórákon tanulmányozták a Szepesség földrajzi elhelyezkedését, a domborzati viszonyokat, a vidék természeti adottságait.

A négynapos tanulmányi kirándulás úticélja a szlovákiai Szepesség volt.  A hétfői kora reggeli indulás után útközben látogatást  tettünk a rozsnyói Fábry Zoltán Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskolában, ahol megtekinthettük az iskola épületét, bepillantást nyerhettünk az ott tanuló diákok és pedagógusok mindennapjaiba.

Utunk rozsnyói városnézéssel folytatódott. Rozsnyó gazdag történelmi múlttal rendelkező város. A középkorban főként aranyat, ezüstöt, a későbbi századok folyamán vasércet bányásztak itt. Az 1848/49-es szabadságharc után Rozsnyó mint a bányászat egykori központja lassan az iskolák és kereskedők városává vált. A hírneves rozsnyói iskolák több jeles tudóst, írót, művészt adtak a közéletnek – magyar és szlovák nemzetiségűt egyaránt. A város fejlődését nagyban segítették a rozsnyói püspökök és az Andrássy család.

Innen Betlérre, a páratlan szépségű Andrássy- kastélyba érkeztünk. Mind az épület szépsége, mind a berendezés lenyűgözte csoportunkat.

Délután továbbutaztunk a vidék egyik természeti csodájához, az Imrikfalvai - víztározóhoz.

Szálláshelyünk az Igló településhez közeli, bár Szepessümeghez tartozó  kis szálloda volt, ahonnan   indulva csillagtúraszerűen  kerestük fe a helyszíneket a következő napokon.

Kedden a kora reggeli napfényben fürdő, gyönyörű Szent László-templom megtekintésével indult a napunk Szepescsütörtökön. Majd a bélai cseppkőbarlang bejárásával folytatódott a szlovákiai tanulmányút. Páratlan természeti szépségeket láttunk. Igaz, kicsit igénybe vette lábainkat a 874 lépcsőfok megmászása, de a fáradságért kárpótolt bennünket a lenyűgöző látvány. Innen a Poprád folyó partján épült Késmárkra utaztunk, ahol a sétáló utca szépen felújított házai között található magyar patikát, az evangélikus templomot, valamint a Thököly-várat tekintettük meg. A nagy fejedelem hamvai az evangélikus templomban leltek örök nyugalomra.

A keddi napon még meglátogattuk Szepesszombaton a Szent György-templomot, és megcsodáltuk a gyönyörű szárnyas oltárát. Szepesszombaton leróttuk tiszteletünket az 1848-as szabadságharc hőseinek állított emlékműnél.

A nap délutáni programja a Tarpataki-vízesésekhez vezető túra és a természeti csoda megtekintése volt. Csodás látványt nyújtottak a több részletben alázúduló kisebb-nagyobb vízesések. A 425 méteres szintkülönbség és a hegyi túrázáshoz nem szokott túrázó diákok és kísérőik kellemesen elfáradtak a nap végére.

Szerdai napunk, amely esősnek bizonyult, iglói városnézéssel kezdődött. Megtekintettük a páratlan szépségű copf stílusban épült evangélikus templomot, a klasszicista stílusú Városházát, a Szűz Mária Mennybemenetele templomot,  és a szepesi városok kormányzati házaként épült Provinciális házat.

Szlovákiai tartózkodásunk harmadik napján felkerestük Közép-Európa legnagyobb romvárát, Szepesvárt. Bejártuk a hatalmas várrom minden zegzugát. Innen tovább utazva a Lőcsére vezető út során sok szép épületet láttunk. Pl. a zsigrai templomot, ami a világörökség része, vagy Márkusfalván a Máriássy-család kastélyát.

Lőcse városa mindig fontos szerepet játszott a magyarság életében. Az óváros műemlék épületegyüttese szintén a világörökség részét képezi reneszánsz kori épületeivel. Lenyűgöző látvány volt a Szent Jakab- templom gótikus stílusú monumentális épülete. A templom Szlovákia legjelentősebb szakrális építménye.

Lőcsén irodalmi emlékeket is felidéztünk. Jókai Mór A lőcsei fehérasszony című regényének főszereplőjéről, valamint Mikszáth Kálmán A fekete város című remek művéről is megemlékeztünk. A diákok körében nagy tetszést váltott ki a középkorból származó „szégyenketrec”, ami szintén e város különlegessége.

Utolsó napunk célállomása Eperjes városa volt, ahol interaktív városnézéssel egybekötött felfedező útra indultak tanulóink 6-8 fős csoportokban. Öt különösen fontos látványosság megkeresése, és a csoporttal közös fotózása volt a feladatuk. Diákjaink nagy izgalommal láttak hozzá a feladatukhoz, amit végül minden csoport sikeresen teljesített a megadott idő alatt. A megtalálni való nevezetességek között a legérdekesebbek: a reneszánsz stílusú Rákóczi-ház, a Neptun-kút, a Caraffa-féle Vesztőhely a Mária-szoborral  és az Evangélikus Gimnázium voltak.

A nap folytatásaként Kassára utaztunk. Kassa a mai Szlovákia második legnépesebb városa. A Harangöntők utcájából a Városkapu felé vettük utunkat. Útba ejtettük a híres középkori börtön épületet, majd Rákóczi fejedelem rodostói házának másolatát a ház előtt álló Rákóczi-szoborral. Innen a város legfőbb nevezetességéhez, a Szent Erzsébet-dómhoz vezetett városi sétánk. A lenyűgöző szépségű, monumentális méretű gótikus templom kriptájában koszorút helyeztünk el Rákóczi síremlékére. Nagy élmény volt hallgatni a magyar nyelvű idegenvezetést egy ott élő kedves idős hölgytől. A székesegyház közelében gyönyörű zenélő szökőkút és minden egész órakor harangjáték varázsolja el a helyieket és a turistákat. A közelben található a Kassai Thália Színház impozáns épülete.  

Városnéző sétánk és egyben négy napos felvidéki kirándulásunk véget ért. Sok- sok felejthetetlen élménnyel gazdagodva érkeztünk haza a Szepesség természeti csodái elnevezésű kirándulásunkról.

 

Puck Gyöngyike  

pedagógus